Diagnostyka i leczenie zapalenia trzustki

Dieta przy zapaleniu trzustki

Choroba, jaką jest zapalenie trzustki, może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań. Jednym z nich jest groźna dla zdrowia cukrzyca. Dlatego też, bardzo ważnym jest szybka i prawidłowa diagnoza, która dotyczy głównie rozpoznania charakteru choroby. Może ona, bowiem wystąpić, jako ostre lub przewlekłe schorzenie.

Zapalenie trzustki leczy się na kilka różnych sposobów (wybór zależy od wielu czynników, m.in ogólnego stanu zdrowia): hospitalizując pacjenta, poddając go zabiegom chirurgicznym lub dawkując określone preparaty. Jednakże, szalenie ważną kwestią w powrocie pacjenta do zdrowia, jest również zastosowanie odpowiedniej diety.

Dieta przy zapaleniu trzustki jest różnicowana w zależności od rodzaju czy charakteru schorzenia. Jeśli jest to zapalenie ostre, wówczas najbardziej zalecana jest dieta niskokaloryczna nie przekraczająca 2000 kcal. Z tego menu należy wyeliminować: posiłki smażone, pieczone, duszone; sosy na wywarach mięsnych i zasmażkach; ciastka z tłustym kremem; tłuste: wędliny, ryby, mięsa; słodycze zawierające kakao i tłuszcz. Zalecane są zaś między innymi: dania gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu; potrawki; pulpety; pieczywo jasne i czerstwe; oliwę; olej: sojowy i słonecznikowi; dżemy. W przypadku, gdy lekarz ma do czynienia z pacjentem, cierpiącym na przewlekłą postać choroby, wówczas stosowana jest głównie dieta wysokokaloryczna. Ma to związek, z jednym z głównych objawów choroby a mianowicie z postępującą utratą masy ciała (chudnięcie). W diecie tej należy stosować potrawy bogate w: węglowodany, tłuszcze i białko. Trzeba też pamiętać, by chory przyjmował takie produkty, dzięki którym uzupełni szybko niedobory witamin: A, D, E K, z grupy B oraz kwasu foliowego. Wśród zalecanych produktów mogą znaleźć się między innymi: płatki owsiane, pszenne, kukurydziane; biszkopt, chleb pszenny, mieszany, graham; delikatne mięsa i wędliny np.: wołowina chuda, indyk, kurczak; jajka na miękko, luźna jajecznica; młoda marchew, zielona sałata, kwaszona kapusta, seler, pomidor bez skórki.

Podsumowując trzeba nadmienić, że zapalenie trzustki to choroba o dość skomplikowanym przebiegu i postaci, co dokładniej opisaliśmy w zakładce >>> Objawy i przyczyny zapalenia trzustki. Prawidłowe ustalenie charakteru choroby oraz jej przyczyny, nie pozostaje bez znaczenia nie tylko dla samego leczenia, ale również dla zastosowania diety, która w zależności od przebiegu choroby, ma na celu jej: złagodzenie (przewlekły charakter) lub wykluczenie (ostre zapalenie). Jedynie ścisłe stosowanie się do zaleceń lekarza, może stać się gwarancją skutecznego zwalczenia choroby.